top of page
Writer's pictureBig Bang School

Τα Ανοικτά Εργαστήρια Πολυγλωσσίας στο Big Bang School και η Άρσις

Γράφει η Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου, Διδακτολόγος, Ειδική Επιστήμονας σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτικής Γλωσσών-Πολιτισμών


Μία Κοινωνική Οργάνωση, ένα ανοιχτό σχολείο και μία κοινότητα, βασισμένη στην εκπαίδευση των πολιτών της, αρκούν για να αλλάξουν τον κόσμο;


Η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ φιλοξένησε τους μαθητές της 3ης, 4ης και 5ης δημοτικού του Big Bang School στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των παιδιών για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών.


Ως κοινωνική, εκπαιδευτική και παιδαγωγική υπηρεσία, η ΑΡΣΙΣ εξυπηρετεί οικογένειες με επίκεντρο την περίθαλψη του παιδιού ενάντια στην περιθωριοποίηση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του, ενώ θεραπεύει στην ευαλωτότητα των συνθηκών της ζωής του με ολιστικό τρόπο.


Στη συγκεκριμένη δράση, βασισμένη στην πολυγλωσσία και τη διαπολιτισμικότητα η επίσκεψη του σχολείου, αποτελεί μία πραγματική εμβάθυνση των Ανοιχτών Εργαστηρίων Πολυγλωσσίας, τα οποία οριζόντια αναπτύσσονται στο σχολείο. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με φυσικούς ομιλητές άλλων γλωσσών και διαφορετικών πολιτισμών, περισσότερο απομακρυσμένων από τον δικό μας και ταυτόχρονα οικείων, καθώς μας περιβάλλει όλους το ανθρώπινο ενδιαφέρον.


Ο κύκλος στήθηκε εύκολα… γαλλικά, δανέζικα, αραβικά, περσικά, lingala, αγγλικά, ελληνικά, τουρκικά είναι κάποιες από τις γλώσσες στις οποίες συνομίλησαν τα παιδιά, επανέλαβαν, συνέκριναν την εκφορά τους, την προφορά τους, αναγνώρισαν…


Ωστόσο, τα παιδιά είχαν ταυτόχρονα, την ευκαιρία να ανιχνεύσουν τα δεδομένα της προσφυγικής κρίσης, να ρωτήσουν, να στοχαστούν ομαδικά πάνω στον σύγχρονο πόλεμο και τα παράγωγά του, πάνω στη δυστυχία που προκαλεί, στο ταξίδι των προσφύγων, στη μετάβαση σε έναν νέο πολιτισμό… στην ανθρωπιστική κρίση…


Τα Ανοιχτά Εργαστήρια Πολυγλωσσίας παρακολουθούν την ανάπτυξη του παιδιού από την προσχολική του ηλικία μέχρι και σήμερα. Οι θεματικές που έχουμε αναπτύξει αφορούν οριζόντια και κάθετα τις δεξιότητες των παιδιών σε ζητήματα γλωσσικής επίγνωσης και επικοινωνίας, μετάβασης από τον προφορικό λόγο στον εγγράμματο πολιτισμό, στον ποικίλο αλφαβητισμό και την κοινωνική σημειολογία.


Επιδιώκουν να κτίσουν την παιδαγωγική της επίγνωσης της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης βασισμένης πάνω στα δικαιώματα του πολίτη που δεν είναι παρά η προάσπιση των υποχρεώσεων του να εμψυχώνει, να συναρμόζει, να εντοπίζει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων ως ποικιλία αποκαλύπτοντας τις δυνατότητες συνεργασίας και συμπληρωματικότητας των πολιτισμών.


Κατά την επίσκεψη των παιδιών στην ΑΡΣΙΣ οι ερωτήσεις των παιδιών, οι οποίες είχαν ήδη καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες, ειπώθηκαν με αυθορμητισμό και ενδιαφέρον από μέρους τους.


Κάποιες από τις παρατηρήσεις τους, μαγικές και μοναδικές: ¨… ώστε ο πόλεμος δεν έγινε εχθές αλλά συνεχίζεται σήμερα… δεν είναι κάτι που τελείωσε, που ανήκει στο παρελθόν,…

Γιατί εγκαταλείψατε τη χώρα σας;…

Πόσο μεγάλο ήταν το ταξίδι σας;…

Πόσες ημέρες περπατούσατε;… και με ποια μέσα ταξιδέψατε;…

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;…

Είστε ευτυχισμένοι εδώ;…

Θα μας επισκεφτείτε στο σχολείο μας;…


Η αρίθμηση σε τόσες γλώσσες, η προφορά του γαλλόφωνου αλφάβητου με ρυθμό αφρικανικής μουσικής, η συνταγή του δανέζικου γλυκού γενεθλίων που δοκίμασαν… τα αυτόγραφα από τους φυσικούς ομιλητές μικρών και μεγάλων που συνέλεξαν με δική τους πρωτοβουλία…

Κι έπειτα, ο μικρός Χάρης, αν θυμάμαι καλά, είπε… αφού μετρήσαμε σε τόσες γλώσσες ας μετρήσουμε και στα ελληνικά… κι όλοι αρχίσαμε το μέτρημα από την αρχή…


Στα Ανοιχτά Εργαστήρια Πολυγλωσσίας θέλουμε να κτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στον προσωπικό εαυτό και το συλλογικό εμείς… Η σχέση με μία κοινωνική οργάνωση μας δίνει τη δυνατότητα να αγγίξουμε πλαισιωμένα τον πονεμένο άνθρωπο αποκαλύπτοντας τη γενναιότητα και το θάρρος του, μαθαίνοντας από τις αναδυόμενες δεξιότητές του κι αντίστροφα, δίνουμε τη δυνατότητα στη μάθηση να εμπλουτιστεί με νέα δεδομένα, να εμπλουτιστεί με εμπειρίες μη τυπικής εκπαίδευσης και άτυπης.


Το σχολείο από την άλλη, γίνεται φορέας συστηματικής αξιοποίησης της γνώσης, μεθοδικής πλαισίωσης της πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Τα κοινά είναι ο στόχος μας. Η ανθρώπινη αξιοποίηση των κοινών άυλων και υλικών πόρων θα συστήσουν μία νέα παιδαγωγική, εκείνη του βάθους.


Δρ Αργυρώ Μουμτζίδου

Διδακτολόγος,

Ειδική Επιστήμονας σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτικής Γλωσσών-Πολιτισμών

1,509 views1 comment

1 comentario


bbconto
09 nov 2019

Can someone translate this post into English, thanks

Me gusta
bottom of page